Klinik Psikolog Gizem Savruk
Blur background of young asian woman sitting at desk and surfing internet on portable computer. Focus on wireless laptop. Concept of freelance and technology.

Online Terapi

Online terapi, genellikle görüntülü görüşme ile internet üzerinden profesyonel ruh sağlığı danışmanlığı sağlanmasıdır. Bu uygulama, daha öncelerde kullanılsa da COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana popülaritesini hızla artırarak danışanın kendi evinin güvenliğinden ve rahatlığından nitelikli bir terapistle bağlantı kurmasına olanak tanımıştır.

Online Terapi Etkili Midir?

Online terapi çok daha yeni bir terapi şekli olmakla birlikte, mevcut kanıtlar birçok kişi için yüz yüze terapi kadar etkili olabileceğini göstermektedir. Kendi evinizin güvenliğinden konuşmak, yaşadığınız sorunlar hakkında konuşabilmenizi de kolaylaştırabilir. Online terapi ayrıca dünyanın herhangi bir yerinden nitelikli bir uzmanla iletişim kurmanızı sağlarken yüz yüze görüşmenin masraflarından, seyahat süresinin yoruculuğundan kurtulmanızı sağlayabilir.

Online Terapinin Faydaları Nelerdir?

Kolaylık: Online terapi, hızlı bir internet bağlantısına sahip olduğunuz her yerden yardıma erişebileceğiniz anlamına gelir. Randevulara gitmek, trafikle mücadele etmek veya toplu taşıma araçlarıyla uğraşmak, park etmek, bekleme odasında oturmak veya işten izin almak için zaman ve para harcamanıza gerek kalmayabilir. İnsanları yüz yüze terapi almaktan alıkoyan engellerin çoğu, online terapinin sağladığı kolaylık sayesinde ortadan kalkabilir.

Rahatlık ve güvenlik: Kendi evinizin konforunda ve güvenliğinde, online olarak bir terapistle görüşmek genellikle açılmanıza ve bir terapi seansı sırasında ortaya çıkabilecek zor duygularla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Hareketlilik sorunlarınız, kronik hastalığınız veya evinizden çıkmanızı zorlaştırabilecek bir durumunuz varsa (örneğin agorafobi veya sosyal anksiyete bozukluğu gibi) online terapi ideal bir çözüm olabilir.

Online Terapi Herkes İçin Uygun Olmayabilir

Yüz yüze terapinin online olarak gerçekleştirilen bir terapiye tercih edilebileceği bazı durumlar hala vardır. Gündelik hayatınızda epeyce donmalar, koplamalar yaşıyor veya bir kriz durumuyla karşı karşıyaysanız bir terapist ile uzaktan çalışmak yerine yüz yüze çalışmak sizin için çok daha işlevsel olabilir.