Klinik Psikolog Gizem Savruk


Bu blog yazısı, terapi deneyiminizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Her terapistin farklı bir tarzı ve yaklaşımı olsa da tüm terapistlerin izlemesi gereken belirli yönergeler vardır. Peki, bu yönergeler nelerdir? Aşağıdaki liste kapsamlı bir liste değildir, ancak başlamak için iyi bir yerdir.

Terapistinizden Neler Bekleyebilirsiniz?
Tarafsızlık

Terapistinizin ana rolü terapiniz sırasında tarafsız kalmaktır. Tarafsız kalmak, kararınızla ilgilenmediği anlamına gelmez. Terapistinizin amacı, her bir kararın artılarını ve eksilerini keşfetmek ve kararınızı vermenize yardımcı olmaktır. Bu süreç, durumunuz hakkında daha fazla içgörü kazanmanıza ve kendi hayatınızın efendisi olmanıza yardımcı olacaktır. Bu süreç aynı zamanda özsaygınızın ve karar verme yeteneğinizin gelişmesine de yardımcı olur.

Saygı ve Özerklik

Terapistiniz size ve yaşam tercihlerinize saygı duyacaktır. Bu, seçimlerinize katılacağı anlamına gelmez, daha ziyade rolü, en derin düşüncelerinizi keşfedebilmeniz ve size fayda sağlayabilecek değişiklikler yapabilmeniz için destekleyici ve yargılayıcı olmamaktır.

Güvenlik

Güvenli ve sıcak bir ortam yaratmak, zor ve zorlu konuların keşfedilmesi için çok önemlidir. Terapistiniz desteklendiğinizi ve güvende olduğunuzu hissetmeniz için özenle çalışacaktır. Bu nedenle terapi zaman alır. İlk haftalar ve aylar, etkili bir terapi için güvenli bir ortam yaratmak açısından çok önemlidir.

Gizlilik

Terapide söylenenler terapide kalır. Ancak bu kuralın istisnaları vardır. Terapistiniz, sizin veya bir başkasının hayatı acil tehlike altındaysa gizliliği ihlal etmelidir. Terapistinizin sizi ve başkalarını zarardan korumaya yardımcı olması kanunen zorunludur. Bu konuda endişeleriniz varsa terapistinizle açıkça konuşun, çünkü ilk seanslarda en sık dile getirilen endişe budur.

Kültürel Duyarlılık

Tüm terapistler, kasıtsız ayrımcılık, önyargı veya duyarsız görünmekten kaçınmak için kültürel duyarlılığı sürdürmeye teşvik edilir ve gereklidir. Terapistiniz kültürel değerlerinize meydan okumayacak, bunun yerine kültürel değerlerin işlevini ve yaşamınız üzerindeki etkisini sizinle birlikte keşfedecektir.

Cinsiyet ve Cinsel Yönelim Hassasiyeti

Terapistiniz cinsiyetinize ve cinsel yöneliminize saygılı olmaya devam edecektir. Terapistiniz, azınlıklara hizmet verme konusunda en son araştırma ve bilgilerle kendini eğitmeye teşvik edilir. Terapi sırasında kendinizi rahatsız hissederseniz, bunu terapistinizle konuşmayı düşünün.

Keşke Terapı̇ye Başlamadan Önce Bı̇lseydı̇m Dedı̇ğı̇m Şeyler

Terapide daha iyi bir sonuca katkıda bulunan bir faktör de terapistinizden beklentilerinizdir. Terapistinizden doğru beklentilere sahip olmak sadece daha iyi bir sonuca yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda terapi sürecinin enerjik ve ilgi çekici olmasını sağlar. Terapiden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak bazı beklentilere göz atalım.

Sınırlar: Terapi son derece sıcak ve samimi olabilse de bu şekilde kalması için önemli sınırlar gerektiren profesyonel bir ilişkidir. Terapistiniz terapi süresince sizinle gerçekten ilgilenecek ve empati kuracaktır. Terapistinizle arkadaşlık kurmaya çalışmamanız önemlidir, çünkü bu hayal kırıklığı hissi yaratır ve terapi yolculuğunuzu engeller.

Onay Arayışı: Bazen başkalarının hayattaki seçimlerimize ve kararlarımıza katılmasını isteriz. Kendi terapimde, birçok kez hevesle terapistimin onayını aradım ve arzu ettiğim tepkiyi vermediğinde hayal kırıklığına uğradım. Unutmayın, terapistinizin görevi (a) ya da (b) seçeneklerinden hangisini seçeceğiniz konusunda sizinle hemfikir olmak değildir, onun rolü kendi başınıza bir sonuca varmanıza yardımcı olmaktır. Bu, karar verme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olmak için önemli bir süreçtir.

Terapi Süreci: Görev odaklı danışanlar için terapinin kısa bir süre içinde sonuç vermesi beklenir. Danışanlarıma sık sık belirli davranışları öğrenmelerinin bir süreç olduğunu ve yeni bir dizi yaklaşımı öğrenmenin ve dahil etmenin zaman gerektirdiğini hatırlatırım. Bu süreç zaman alır ve danışan olarak sizin sabırlı ve aktif katılımınızı gerektirir.

İş birliği: Terapistiniz ruh sağlığı konusunda çok şey biliyor olsa da, kendi bedeniniz ve zihniniz konusunda uzman olan yine sizsiniz. Terapi hedeflerini formüle ederken terapistleriyle iş birliği yapan danışanlar genel olarak daha iyi bir sonuca sahiptir. Bunun nedeni, iş birliğine dayalı bir hedefin sizin için gerçekçi ve ulaşılabilir olma olasılığının daha yüksek olmasıdır.